2/06/2014

Batoniki musli z precelkami i masłem orzechowym

Składniki:
(forma 20 x 24 cm):

1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka ryżu dmuchanego
1 szklanka kruszonych solonych precelków
1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki mąki pszennej razowej
0,5 szklanki posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych
2/3 szklanki masła orzechowego
3 łyżki masła, roztopionego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki miodu
2/3 szklanki startej czekolady


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 C. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy całość łyżką do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy roztopione masło z aromatem waniliowym, mieszamy. Dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy startą czekoladę.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy uzyskaną masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po całkowitym wystudzeniu możemy kroić na mniejsze kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...