Składniki:
ciasto:
280 g zwykłej mąki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
110 g zimnego niesolonego masła, pokrojonego
120 ml wody z lodem
wypełnienie:
4 jabłka granny smith
100 g granulowanego cukru
55 g zimnego niesolonego masła, drobno pokrojonego
160 g dżemu morelowego lub ciepłych powideł morelowych
2 łyżki rumu lub wody
ciasto: mąkę, sól oraz cukier wsypujemy do misy miksera. Miksujemy chwilę, dodajemy masło i miksujemy 3-4 minuty aż masło rozdrobni się na kawałki wielkości groszku. Ciągle miksując wlewamy zimną wodę i miksujemy aż powstanie ciasto. Masę wykładamy na deskę i ugniatamy w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwałkujemy ciasto na prostokąt 25 na 35 cm. Przycinamy krawędzie. Wyłóż ciasto na przygotowaną blachę i kroimy na 4 mniejsze prostokąty. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.
wypełnienie: Jabłka obieramy i przekrajamy na pół. Usuwamy nasiona. Kroimy jabłka w poprzek na plastry grubości 0,5 cm. Układamy plastry na tarcie tak by zachodziły na siebie (zawsze staram się używać plastrów tej samej wielkości). Posypujemy 100 g cukru i cynamonu i dodajemy odrobinę masła.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut do 1 godziny, aż ciasto zrobi się złote, a jabłka zaczną brązowieć. Podczas pieczenia raz obracamy blachę. Jeśli w cieście pojawią się bąble, nacinamy je nożem. Gdy tarta będzie gotowa smarujemy dżemem i rumem jabłka i ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.
Ciasto z jabłkiem zawsze dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuń