2/23/2014

Francuskie tartaletki z jabłkiem

Składniki:

ciasto:

280 g zwykłej mąki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
110 g zimnego niesolonego masła, pokrojonego
120 ml wody z lodem

wypełnienie:

4 jabłka granny smith
100 g granulowanego cukru
55 g zimnego niesolonego masła, drobno pokrojonego
160 g dżemu morelowego lub ciepłych powideł morelowych
2 łyżki rumu lub wody


ciasto: mąkę, sól oraz cukier wsypujemy do misy miksera. Miksujemy chwilę, dodajemy masło i miksujemy 3-4 minuty aż masło rozdrobni się na kawałki wielkości groszku. Ciągle miksując wlewamy zimną wodę i miksujemy aż powstanie ciasto. Masę wykładamy na deskę i ugniatamy w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwałkujemy ciasto na prostokąt 25 na 35 cm. Przycinamy krawędzie. Wyłóż ciasto na przygotowaną blachę i kroimy na 4 mniejsze prostokąty. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.

wypełnienie: Jabłka obieramy i przekrajamy na pół. Usuwamy nasiona. Kroimy jabłka w poprzek na plastry grubości 0,5 cm. Układamy plastry na tarcie tak by zachodziły na siebie (zawsze staram się używać plastrów tej samej wielkości). Posypujemy 100 g cukru i cynamonu i dodajemy odrobinę masła.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut do 1 godziny, aż ciasto zrobi się złote, a jabłka zaczną brązowieć. Podczas pieczenia raz obracamy blachę. Jeśli w cieście pojawią się bąble, nacinamy je nożem. Gdy tarta będzie gotowa smarujemy dżemem i rumem jabłka i ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...