2/24/2014

Creme brulee według Jamie'go Olivera

Składniki (6 porcji):
6 bardzo dużych żółtek
375 ml gęstej śmietany
80 g cukru
6 łyżek brązowego cukru
kilka kropli aromatu waniliowego

dodatkowo 6 foremek do sufletów


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130 C. Do rondelka wlewamy śmietanę i aromat, doprowadzamy do wrzenia. W misce ubijamy żółtka z cukrem, aż będą biało-kremowe. Śmietanę wlewamy prosto do jajek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby całość delikatnie ostygła, a gdy nie będzie już gorące przelewamy do foremek do sufletów, nalewając tylko do 3/4 wysokości naczynia.

Wypełnione masą foremki układamy na głębszej blasze do pieczenia, po czym nalewamy wrzącą wodę na blachę, tak aby sięgała połowy wysokości foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut lub do momentu gdy wierzch będzie kruchy. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni lub pojawiają się pęcherzyki powietrza, wyłączamy od razu piekarnik.

Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z blachy i odstawiamy do ostygnięcia. Godzinę przed podaniem posypujemy każdą porcję połową łyżki brązowego cukru. Brzegi naczyń czyścimy z nadmiaru cukru kciukiem.

Ponownie stawiamy na blasze i wstawiamy do piekarnika włączonego na funkcję opiekania, uważając aby cukier nie zaczął się palić. Po 3 minutach opiekania wyjmujemy, bo to moment w którym cukier powinien zacząć się karmelizować.

Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Możemy podawać udekorowane świeżymi owocami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...