Składniki (4 porcje):
1 kg świeżych filetów z łososia
marynata:
0,5 szklanki sosu teriyaki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku mielonego
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka brązowego cukru
do podania:
gotowany ryż i dowolne gotowane warzywa
W torbie z klipsem łączymy sos teriyaki , olej, czosnek, cebulę i pieprz. Dodajemy filety z łososia, układając je w jednej warstwie. Usuwamy nadmiar powietrza z worka i zamykamy, upewniając się, że ryba z obu stron pokryta jest marynatą.
Tak zamarynowanego łososia wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki, wyjmujemy rybę z worka i kładziemy w żaroodpornym naczyniu, skórą w dół. Wlewamy 1/3 szklanki pozostałej marynaty i każdy filet posypujemy odrobiną brązowego cukru.
Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Nie przedłużajcie zbytnio czasu pieczenia bo łosoś będzie za suchy.
Podajemy od razu, z ryżem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz