Składniki:
4 filety z tilapii
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki
3 duże jajka
6 plasterków kanapka chleb biały, porwany na kawałki
1/3 szklanki świeżych liści pietruszki
drobno starta skórka z 1/2 cytryny , plus trójkąty cytryny do podania
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
sól, świeżo zmielony pieprz
Po kolei wyjmujemy filety z mleka i obtaczamy w mące, strzepując nadmiar. Następnie zanurzamy w jajku, a kolejno w mieszance z chleba, delikatnie dociskając z obu stron. Przygotowujemy blachę, wykładając ją folią do pieczenia.
Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i masło na dużej patelni na średnim ogniu . Wykładamy 2 filety i smażymy, aż będą złote, około 3 minut z każdej strony. Przenosimy na przygotowaną blaszkę . Czynność powtarzamy z pozostałymi filetami. Wstawiamy rybę do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Podajemy z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz