2/28/2014

Tilapia milanese

Składniki:

4  filety z tilapii
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki
3 duże jajka
6 plasterków kanapka chleb biały, porwany na kawałki
1/3 szklanki świeżych liści pietruszki
drobno starta skórka z 1/2 cytryny , plus trójkąty cytryny do podania
4 łyżki oliwy z oliwek 
4 łyżki masła
sól, świeżo zmielony pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Rybę zanurzamy w misce z mlekiem i 2 kubkami lodu, odstawiamy na 15 minut. Tymczasem, mieszamy mąkę z połową łyżeczki soli i pieprzu w płytkim naczyniu. Lekko ubijamy jajka w innym naczyniu. Do misy malaksera dodajemy chleb, pietruszkę, skórkę z cytryny i 0,5 łyżeczki soli i blendujemy, a następnie przenosimy do trzeciego naczynia .

Po kolei wyjmujemy filety z mleka i obtaczamy w mące, strzepując nadmiar. Następnie zanurzamy w jajku, a kolejno w mieszance z chleba, delikatnie dociskając z obu stron. Przygotowujemy blachę, wykładając ją folią do pieczenia.

Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i masło na dużej patelni na średnim ogniu . Wykładamy 2 filety i smażymy, aż będą złote, około 3 minut z każdej strony. Przenosimy na przygotowaną blaszkę . Czynność powtarzamy z pozostałymi filetami. Wstawiamy rybę do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Podajemy z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...