Składniki:
200 g białej fasoli
6 średniej wielkości ziemniaków
6 buraków
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
por
1/4 małej główki kapusty
3 suszone prawdziwki
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
4-8 łyżek kwasu z buraków
200 ml śmietanki 30%
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskie
koperek
Fasolę moczymy całą noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości po czym odsączamy. Prawdziwki zalewamy zimną wodą i gotujemy godzinę razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewki, pietruszki i buraki kroimy w słupki, półplasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy warzywa do zupy. Pora kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Do zupy dodajemy ziemniaki i kapustę. Gotujemy całość przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną fasolę i przecier pomidorowy, kwas z buraków, sok z cytryny i roztarty czosnek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz