2/11/2014

Szczypiorkowe mini ciasteczka serowe

Składniki :
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki świeżo posiekanego szczypiorku
4 łyżki zimnego masła, pokrojonego
0,4 szklanki serka topionego
3/4 szklanki maślanki


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i szczypiorek. Rękami, widelcem lub mikserem wyrabiamy ciasto, dodajemy masło i mieszamy, aż ciasto zacznie się kruszyć. W tym momencie dodajemy serek i całość mieszamy łyżką.

Kolejnym krokiem jest dodanie maślanki i mieszanie ale tylko do połączenia składników. Na powierzchni podsypanej mąką rozprowadzamy ciasto rękami na grubość ok. 0,5 cm. Kieliszkiem do wódki wycinamy ciasteczka i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 6-8 minut, aż ciastka będą rumiane. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy serek jest jeszcze miękki!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie wytrawne ciasteczka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...