2/08/2014

Pełnoziarnista pizza z serem gruyere, boczkiem i karmelizowaną cebulą

Składniki (2-4 porcje):

ciasto:

1 większa szklanka ciepłej wody
3 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli

dodatkowo:

8 plastrów grubo pokrojonego boczku
2 łyżki masła
2 cebule, pokrojone cienkie plasterki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka brązowego cukru
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
340 g sera gruyere, świeżo startego


W dużej misce mieszamy wodę z drożdżami, miodem i oliwą z oliwek. Całość mieszamy dokładnie łyżką, po czym odstawiamy na około 10 minut . Dodajemy mąkę i sól, mieszając łyżką , aż składniki się połączą. Rękami lepimy z ciasta kulkę dodając kolejne 2/3 szklanki mąki. Ciasto ugniatamy na posypanej mąką powierzchni przez kilka minut. Miskę smarujemy oliwą z oliwek, a następnie umieszczamy w niej nasze ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę

Na dużej patelni, na średnim ogniu podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy tylko do momentu wytopienia niedużej ilości tłuszczu. Zdejmujemy boczek z patelni łyżką cedzakową i wykładamy go na papierowy ręcznik. Posypujemy pieprzem. Do pozostałego na patelni tłuszczu, na najmniejszym ogniu, dodajemy masło. Na patelnię wrzucamy cebulę i solimy. Całość przykrywamy i gotujemy przez godzinę , mieszając co 10 minut. Po tym czasie dodajemy brązowego cukru i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Mieszamy z czosnkiem. Wyłączamy ogień i przekładamy cebule do miski.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Po wyrośnięciu ciasta, wykładamy je z powrotem na posypaną mąką powierzchnię. Za pomocą wałka formujemy spód do pizzy. Gotowy spód przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut .

Na spód wykładamy połowę sera, następnie cebule i boczek i całość posypujemy resztą sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut lub do momentu gdy wierzch pizzy będzie złocisty. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...