3/06/2014

Zupa krem z kukurydzy - wersja light

Zupa kukurydziana? Nigdy sama nie wpadłabym na taki pomysł! Ale od czego jest internet. Kopalnie wiedzy i pomysłów. Przepis, delikatnie przez mnie uproszczony, pochodzi ze strony KWESTIA SMAKU, której autorce należy się chapeau bas.

Składniki (4 porcje):

puszka kukurydzy konserwowej
125 g serka "Bieluch" light
3 szklanki bulionu warzywnego
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
szczypta łyżeczki cynamonu
szczypta ostrej papryki


W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, pod koniec dodając  pokrojony w plastry czosnek. Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez 2 minuty, mieszając co chwila.

Następnie dodajemy cynamon, paprykę i małą szczyptę soli. Smażymy przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, wyławiamy 2 łyżki ziaren kukurydzy i zachowujemy je do dekoracji.

Do zupy dodajemy serek i wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Zupę przecedzamy przez sitko do garnka, łyżką dokładnie przecieramy resztę zupy tak aby na sicie pozostało jak najmniej łusek. Podajemy posypując wierzch wyłowioną wcześniej kukurydzą.

1 komentarz:

  1. Super przepis, koniecznie muszę wypróbować. Uwielbiam kukurydzę i serek Bieluch, jak dla mnie numer jeden wśród serków naturalnych.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...