Składniki (16 bułeczek):
ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
260 ml letniego mleka
1 jajko
65 g masła
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki ekstraktu z wanilii
skórka starta z jednej cytryny
dodatkowo:
słoiczek dżemu o dowolnym smaku
1 białko jaja
szklanka cukru pudru
płatki migdałów
Masło roztapiamy i studzimy. Jajko miksujemy z 3 łyżkami cukru przez około 2 minuty.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy: szczyptę soli, jajko z cukrem, aromat waniliowy. Całość dobrze mieszamy i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Na koniec wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i dobrze wyrabiamy, do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy do podwojenia się objętości, na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy jak na roladę, smarujemy ulubionym dżemem i zwijamy od dłuższego końca. Następnie tniemy roladę na małe kawałki szerokości około 2 cm (od strony krótkiego boku).
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 C i piec jeszcze 15 minut, aż bułeczki będą rumiane.
lukier: Do miski wbijamy białko jaja, dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowym lukrem dekorujemy bułeczki i posypujemy płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz