Składniki:
opakowanie makaronu do lasagne*
1 duży bakłażan
2 średnie cukinie
1 szklanka sera ricotta
150 g sera mozarella
300 ml przetartych pomidorów
1 średnia cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
0,5 łyżeczki mielonej papryki
1 szklanka świeżych liści bazylii, posiekanych
2 łyżeczki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
* tu zobacz jak przygotować makaron do lasagne
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Umytego bakłażana i cukinię kroimy w plastry grubości 0,5 cm. Bakłażana układamy na papierowym ręczniku i posypujemy połową łyżeczki soli i odstawiamy na 15 minut
W dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażamy 2 minuty, często mieszając . Dodajemy pozostałą ilość soli , 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, oregano, paprykę , pomidory, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu .
W naczyniu mieszamy bazylię z serem ricotta i pozostałym czarnym pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia, posmarowanego oliwą rozprowadzamy 0,5 szklanki przetartych pomidorów. Następnie układamy 4 plastry makaronu do lasagne, później połowę plastrów bakłażana i cukinii. Wszystkie warstwy powtarzamy. Wierzch posypujemy pokruszonym serem mozarella. Naczynie z lasagne przyrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 25. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut do lodówki. Jemy od razu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz