Składniki (4 porcje):
puszka kukurydzy konserwowej
125 g serka "Bieluch" light
3 szklanki bulionu warzywnego
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
szczypta łyżeczki cynamonu
szczypta ostrej papryki
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, pod koniec dodając pokrojony w plastry czosnek. Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez 2 minuty, mieszając co chwila.
Następnie dodajemy cynamon, paprykę i małą szczyptę soli. Smażymy przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, wyławiamy 2 łyżki ziaren kukurydzy i zachowujemy je do dekoracji.
Do zupy dodajemy serek i wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Zupę przecedzamy przez sitko do garnka, łyżką dokładnie przecieramy resztę zupy tak aby na sicie pozostało jak najmniej łusek. Podajemy posypując wierzch wyłowioną wcześniej kukurydzą.
Super przepis, koniecznie muszę wypróbować. Uwielbiam kukurydzę i serek Bieluch, jak dla mnie numer jeden wśród serków naturalnych.
OdpowiedzUsuń