3/28/2014

Pieczone ziemniaczki z brukselką, rozmarynem i czosnkiem


Czy Ty też wspominasz brukselkę jako koszmar z dzieciństwa? Jeżeli odpowiedź jest twierdząca, nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko wypróbować ten przepis i raz na zawsze zmienić swoje przekonanie na temat tego smakowitego warzywa. Brukselska w połączeniu z pieczonymi ziemniakami i aromatem rozmarynu oraz czosnku to istne niebo w gębie!

Składniki:
800 g ziemniaków
300 g brukselek
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki świeżego rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
papryka mielona (opcjonalnie)


Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Pokrojone w grube plastry ziemniaki oraz brukselkę umieszczamy w dużej misce, po czym nacieramy czosnkiem i rozmarynem. Dodajemy olej, sól i pieprz. Tak przygotowane warzywa wykładamy na blaszkę i umieszczamy w piekarniku. Ziemniaki i brukselkę należy piec przez około 30-35 minut, mieszając raz po upływie połowy wyznaczonego czasu. Gotowe danie podajemy natychmiast. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...