Składniki (2 porcje):
2 piersi z kurczaka
5 dużych pieczarek
1 cebula
1 pomidor
1-3 zielone chilli
3 ząbki czosnku
2 cm imbiru
0,5 łyżeczki kurkumy
szczypta chili w proszku
2 łyżeczki kolendry w proszku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki mleka kokosowego
0,5 szklanki oleju
Z cebuli, imbiru, zielonego chilli i czosnku tworzymy w blenderze pastę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy kminek, a następnie cebulę. Gotujemy na średnim ogniu, aż cebula się zrumieni. Posypujemy solą oraz kurkumą i dobrze mieszamy.
Po 2 minutach dodajemy resztę przypraw - czerwone chili w proszku, kolendrę, paprykę i pieprz czarny. Dobrze mieszamy i gotujemy wszystkie składniki razem przez minutę. Teraz dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę o boku 1 cm i smażymy, aż nie będzie surowy. Dodajemy pieczarki, umyte i pokrojone w plasterki kapelusze i dobrze całość mieszamy. Gotujemy przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
Następnie dodajemy mleko kokosowe i obrane ze skóry przetarte na tarce pomidory. Całość doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy bardzo gorące, najlepiej ze świeżo ugotowanym ryżem. Jeśli mamy taką możliwość, dekorujemy świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz