Składniki (4 porcje):
białe i jasnozielone części z 2 porów
1 kg marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 - 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
sól morska
750 ml bulionu
375 ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ją przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu na średnim ogniu. Następnie dodajemy pokrojony czosnek , a po chwili pory pokrojone w plasterki. Dodajemy oliwę i dusimy całość przez przez około 7 minut mieszając sporadycznie, dopóki pory nieco nie zmiękną.
Po tym czasie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę i czerwoną paprykę. Warzywa dusimy przez kolejne 7 minut. Dodajemy bulion i zagotowujemy, po zwiększeniu ognia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez około 40 minut, aż marchewka będzie całkiem miękka.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem dodając sok z cytryny oraz mleko. Doprawiamy do smaku. Podajemy z kleksem śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz