3/01/2014

Zupa krem marchwiowo-imbirowa

Składniki:

750 g marchwi
1 cebula, posiekana
1 łyżka startego imbiru
3,5 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
0,5 szklanki soku z pomarańczy
0,5 szklanki śmietanki 36 % (opcjonalnie)
szczypiorek
szczypta cynamonu
sól, pieprz


Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W dużym rondlu podgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz imbir. Smażymy 5 minut, aż cebula będzie szklista. Dodajemy bulion i marchew. Gotujemy na masłym ogniu około 30 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę studzimy i miksujemy. Wlewamy do garnka, dodajemy sok pomarańczowy i śmietanę, jeśli jej używamy. Podgrzewamy całość przez 5 minut, dodajemy cynamon, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...