Składniki:
1 średnia kapusta włoska
700 g mielonej wieprzowiny
100 g ryżu
2 średnie cebule
1,5 l bulionu drobiowego
600 g passaty pomidorowej z butelki
1 łyżka mąki
sól i pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
0,5 łyżeczki papryki w proszku
Mięso wykładamy do miski. Ryż gotujemy, zalewamy zimną wodą na sitku, odsączamy i wystudzony dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Dodać do mięsa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. Formujemy niewielkie kotlety.
Ze środka kapusty wycinamy głąb, następnie wkładamy kapustę do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu) i gotujemy przez około 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kapustę, studzimy, a wrzątek wylewamy. Obieramy kapustę z liści, odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy przygotowane porcje mięsa. Zawijamy jak krokiety.
Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki. Zagotowujemy bulion w innym garnku i zalewamy nim gołąbki. Stawiamy garnek na palniku, przykrywamy i gotujemy około 45 - 60 minut, aż kapusta zmięknie.
Płyn z gołąbków przelewamy do innego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i papryką. Gotujemy przez 5 minut, po czym dodajemy stopniowo śmietanę. Tak powstały sos przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy całość przez około 10 minut bez przykrycia, na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz