3/30/2014

Tort naleśnikowy orzechowo-czekoladowy


Składniki:

naleśniki:

600 g mąki pszennej razowej
8 jajek
6 łyżek cukru
woda mineralna
1 l mleka
0,5 łyżeczki soli
olej do smażenia

krem:

150 g orzechów laskowych mielonych
0,5 szklanki gorącego mleka
200 g masła
150 g cukru

2-3 żółtka

polewa czekoladowa:

150 g kostki masła 
2/3 szklanki cukru pudru

3-4 łyżki ciemnego kakao


naleśniki: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko i sól. Miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Przed samym smażeniem dodajemy do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około pół szklanki). Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości oleju roślinnego.

krem: Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy, aż masa zgęstnieje. Masło miksujemy razem z cukrem i żółtkami. Dodajemy masę orzechową i dalej mieszamy na gładką masę. Gotowym kremem smarujemy z wierzchu każdy kolejny naleśnik na torcie.

polewa: W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kakao do uzyskania jednolitej masy. Po lekkim przestudzeniu polewamy gotowy tort i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki, żeby całość stężała. Kroimy ostrożnie gorącym, czystym nożem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...