Składniki:
naleśniki:
600 g mąki pszennej razowej
8 jajek
6 łyżek cukru
woda mineralna
1 l mleka
0,5 łyżeczki soli
olej do smażenia
krem:
150 g orzechów laskowych mielonych
0,5 szklanki gorącego mleka
200 g masła
150 g cukru
2-3 żółtka
polewa czekoladowa:
150 g kostki masła
2/3 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki ciemnego kakao
krem: Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy, aż masa zgęstnieje. Masło miksujemy razem z cukrem i żółtkami. Dodajemy masę orzechową i dalej mieszamy na gładką masę. Gotowym kremem smarujemy z wierzchu każdy kolejny naleśnik na torcie.
polewa: W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kakao do uzyskania jednolitej masy. Po lekkim przestudzeniu polewamy gotowy tort i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki, żeby całość stężała. Kroimy ostrożnie gorącym, czystym nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz