Składniki:
tortilla (6 dużych placków):
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
ok. 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
pieczeń wołowa:
1 kg wołowiny na pieczeń (np. udziec wołowy)
kilka gałązek świeżego rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminku
1-2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól, pieprz
dodatkowo:
serek śmietankowy light
rukola
czarne oliwki
pomidor
sól, pieprz
Po tym czasie delikatnie formujemy ciasto w wałek i dzielimy je na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, na stolnicy posypanej mąką, na cienki placek. Wykrajamy tortille za pomocą talerza. Z pozostałych skrawków formujemy kolejny placek.
Tortille pojedynczo kładziemy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię i przypiekamy z obu stron, przewracając gdy pojawią się pęcherzyki. Ciepłe placki przykrywamy czystą ścierką, dzięki temu podczas stygnięcia zrobią się elastyczne.
pieczeń wołowa: Wołowinę, która zmieniła kolor z czerwonego na brązowawy – delikatnie ściemniała, stojąc pod przykryciem w lodówce (dzięki temu będzie skruszała), nacieramy, pieprzem, czosnkiem i mieszanką utłuczonej kolendry, kminku, ziela angielskiego i listka laurowego. Można zostawić ją w przyprawach, pod przykryciem, na całą noc.
Zamarynowaną mięso obsmażamy na dużym ogniu, na oliwie, na patelni, delikatnie rumieniąc. Tak przygotowaną wołowinę zawijamy w rękaw do pieczenia, wlewając do środka sos pozostały na patelni po smażeniu i podsypując mięso solą. Jeśli sosu wytopiło się niewiele, można rozrzedzić go 2 łyżkami wody lub bulionu czy wywaru warzywnego.
Do rękawa, razem z wołowiną, wkładamy też gałązki rozmarynu. Układamy mięso zawinięte w rękaw do pieczenia na brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 °C i pieczemy całość jeszcze przez 1,5-2,5 godziny, w zależności od stopnia wypieczenia, który chcemy uzyskać.
W trakcie pieczenia, co 20-30 minut obracamy wołowinę w folii tak, żeby całość dobrze wypiekła się w sosach. Jeśli folia pękła i sos wypłynął, trzeba go rozrzedzić 1 szklanką bulionu lub wywaru warzywnego i polewać mięso w trakcie pieczenia za pomocą chochelki. Upieczoną wołowinę wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy.
Na jeszcze ciepłej lub ponownie podgrzanej tortilli rozsmarowujemy serek śmietankowy, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, następnie na placek kładziemy umytą i osuszoną rukolę, posypujemy pokrojonymi oliwkami i pomidorem, a na wierzch układamy ostudzoną, pokrojoną wołowinę. Całość ciasno zawijamy i przekrajamy na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz