3/07/2014

Placki ziemniaczane

Składniki (4 porcje):
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia


Obieramy ziemniaki i cebulę i ścieramy na tarce o małych oczkach. Uzyskaną masę wylewamy na sitko ustawione na naczyniu. Lekko dociskamy. Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną, którą dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

UWAGA: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od sposobu nałożenia masy na patelnię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...