Składniki (4 porcje):
1 kg ziemniaków 
2 cebule 
2 jajka 
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz 
olej do smażenia 
Obieramy ziemniaki i cebulę i ścieramy na tarce o małych oczkach. Uzyskaną masę wylewamy na sitko ustawione na naczyniu. Lekko dociskamy. Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną, którą dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
UWAGA: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od sposobu nałożenia masy na patelnię.
 

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz