Składniki (4 porcje):
2 czerwone lub żółte papryki
oliwa z oliwek
farsz:
100 g sera feta lub
150 g serka śmietankowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Wymytą, przekrojoną i oczyszczoną paprykę układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Kiedy skórka papryki zbrązowieje, podpiecze się wyjmujemy paprykę z piekarnika i przykrywamy ściereczką. Jak papryka ostygnie, zdejmujemy skórkę.
W misce kruszymy ser feta i dodajemy do niego dowolny serek śmietankowy o smaku naturalnym. Do tego dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól (ostrożnie bo ser feta jest słony), pieprz i mieszamy wszystko razem. Upieczone, obrane ze skórki papryki układamy, dociskając, żeby wyrównać powierzchnię na folii aluminiowej. Następnie wykładamy przygotowany farsz serowy, zawijamy ciasno w folię i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Po wyjęciu z lodówki odwijamy folię, a powstała roladkę kroimy na kawałki grubości około 1 cm i wykładamy na talerz.
UWAGA: Jeśli lubicie ser kozi, z powodzeniem możecie zastąpić nim ser feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz