Składniki:
4 jajka
100 g cukru
100 g mąki pszennej
350 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Po tym czasie biszkopt wyjmujemy z piekarnika i przekładamy, papierem do góry, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmujemy papier i zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego boku. Zwinięte ciasto w ściereczce odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzony biszkopt rozwijamy, rozsmarowujemy po całości bitą śmietanę zostawiając około 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, żeby podczas zwijania śmietana nie wypływała. Delikatnie zwijamy biszkopt ze śmietaną. Owijamy papierem lub czystą ścierką i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem roladę posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz