3/12/2014

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Składniki:

4 jajka
100 g cukru
100 g mąki pszennej
350 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy, stopniowo dosypując cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i ciągle miksując wsypujemy po trochu do masy jajecznej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut do lekkiego zrumienienia.

Po tym czasie biszkopt wyjmujemy z piekarnika i przekładamy, papierem do góry, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmujemy papier i zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego boku. Zwinięte ciasto w ściereczce odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzony biszkopt rozwijamy, rozsmarowujemy po całości bitą śmietanę zostawiając około 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, żeby podczas zwijania śmietana nie wypływała. Delikatnie zwijamy biszkopt ze śmietaną. Owijamy papierem lub czystą ścierką i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem roladę posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...