2/07/2013

Czym nakładać potrawy?

Podczas eleganckiego przyjęcia oprócz sztućców indywidualnych dla wszystkich gości, na stole powinny się znajdować także specjalne, służące do nakładania porcji na talerz.

Nie wypada nabierać jedzenia z półmiska lub salaterki własnym widelcem. Dlatego do każdej potrawy stojącej na stole potrzebne są dodatkowe sztućce. Nazywane są serwingowymi lub środka stołu.

Jakie są potrzebne? To zależy, co podajesz. Jeśli zwykle są to: jedna sałatka, jedna przekąska, danie główne (np. z ziemniakami) oraz ciasto, wystarczy mieć: widelec do zakąsek, łyżkę i widelec do sałat, łyżkę oraz widelec półmiskowy, łopatkę do tortów i ew. czerpak do sosu.
Stylistyka. Nie muszą pochodzić z tej samej linii wzorniczej co sztućce leżące przy nakryciach, wystarczy, gdy będą do nich pasowały.

Czym zatem nakładać potrawy?
Widelec półmiskowy - dość masywny, z długimi ostrymi zębami. Służy do nakładania np. pokrojonej pieczeni.
Łyżka do sałatek - głębsza i większa od typowej łyżki do zupy. Do drobno posiekanych sałatek można ją podać samą.
Widelec do sałatek - właściwie to łyżka z dziurami, aby można było odsączyć nadmiar sosu. Stanowi komplet z łyżką.
Widelec do sardynek - szerokie widełki z listewką ułatwiają odsączenie oleju i przenoszenie ryb. Przydaje się do serów.
Nóż do tortów - ma długie ostrze, dość szerokie, ale węższe niż nóż do ryb. Ostry czubek ułatwia porcjowanie ciasta.
Widelec do zakąsek - ma dwa ostrza, dłuższe niż w zwykłym widelcu. Kładzie się go np. przy wędlinie, śledziach.
Nóż do ryb - szerokie ostrze ścięte z jednej strony umożliwia oddzielenie porcji i przenoszenie ich na talerz.
Łyżka półmiskowa - ma większą czaszę od typowej łyżki do zupy i dłuższą rękojeść. Do nakładania np. ryżu.
Łyżka do soli - mała, okrągła czasza i krótka rękojeść. Może służyć też np. do nabierania chrzanu lub ćwikły.
Czerpak sosu - miniaturka łyżki wazowej. Dzióbek zapobiega zaplamieniu obrusa i ułatwia serwowanie sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...