10/26/2013

Przewodnik warszawski: JUNG & LECKER

Kolejną restauracją nominowaną w tym roku do tytułu KNAJPA ROKU jest Jung & Lecker. A co oznacza sama nazwa restauracji?

Jung & Lecker to młody i pyszny, co od razu polepsza samopoczucie gości. Młoda i pyszna jest także Oliwia Bernady, tutejsza szefowa kuchni. Uśmiechnięta, kontaktowa, w typie czarującej gosposi, komenderuje na zapleczu, by po chwili kręcić się jak fryga między gośćmi, roznosząc dania i wypytując o wrażenia. Oj, a tych jest niemało, właściwie nie do zliczenia, bo karta zmienia się co tydzień.


Oliwia Bernady ma w sobie żyłkę eksperymentatorki. Bawią ją nieoczywiste zestawienia. Do medalionów cielęcych (40 zł) w sosie szałwiowym ordynuje smażone plastry kalarepki. Carpaccio z surowej jagnięciny (29 zł) garniruje płatkami oscypka, podkręconego świeżym rozmarynem. Rozgryzienie zielonej igiełki cudownie wzmacnia i utrwala smak górskiego serka. Podobny zabieg belle cusiniere zastosowała przy malinowym crumble (17 zł). Podaje go z bitą śmietaną, której orzeźwiającą świeżość przedłuża wiórkami świeżo startego imbiru.


Do tych wszystkich kulinarnych cudów obsługa Leckera ze znawstwem dobiera wina ze swej niemieckiej kolekcji.

foto: własność restauracji -fb
tekst: www.gazeta.warszawa.pl


INFO:
Lecker
ul. Emilii Plater 14, Warszawa
 czynne od poniedziałku do soboty
www.jungilecker.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...