Składniki (6 porcji):
250 g makaronu cannelloni
500 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
100 g startego parmezanu
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 jajko
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów bez skórki
szczypta suszonej bazylii i oregano
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz
sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
0,5 szklanki bulionu
0,5 szklanki mleka
1 żółtko
3/4 szklanki śmietany
180 g startego żółtego sera goudy
180 g sera parmezan lub mozzarelli
sól i pieprz
sos beszamelowy: w rondelku roztapiamy masło i przesmażamy je z mąką. Dodajemy mleko, żółtko i śmietanę. Mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy bulion i ponownie mieszamy – jeśli sos będzie za gęsty, dolewamy mleka. Na koniec wsypujemy starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
cannelloni: cebulę obieramy i siekamy, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso i smażymy je ok. 20 minut. Dodajemy jajko i zmiażdżony czosnek oraz wcześniej przygotowany sos pomidorowy (2/3 porcji) – wszystko dobrze mieszamy i jeszcze chwilkę razem gotujemy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz studzimy.
Rurki cannelloni gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniamy mięsnym farszem. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polewamy rurki sosem beszamelowym. Całość zapiekamy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Przed podaniem makaron polewamy odłożonym sosem pomidorowym i posypujemy startym parmezanem.
<3 Zapraszam cię na szczyptę soli:)
OdpowiedzUsuńKlasycznie i pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń