Do najlepszej piekarni bajgli w Nowym Jorku codziennie ustawiają się kolejki. Skąd fenomen tego pieczywa? Niektórzy uważają, że sekret tkwi w wodzie, inni, że chodzi o dobrze dobrane proporcje składników. W Ess-A-Bagel bajgle piecze się od lat 60.
Najpierw wyrabia się drożdżowe ciasto, które po tym jak urośnie, dzieli się na mniejsze porcje i formuje się z nich duże pierścienie. Przed pieczeniem bajgle gotuje się w wodzie (30-60 sekund każdą stronę). To sprawia, że jeszcze zanim się upieką, bułeczki są chrupiące na zewnątrz i nie tracą kształtu. Po wyjęciu z wody wierzch posypuje się np. ziarnami albo oblewa polewą. Kiedy zostaną wyjęte z pieca, przechowuje się je w dużych koszach. Najlepiej smakują oczywiście te świeże.
tekst: www.luxlux.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz