Składniki (2 porcje):
1 jajko
1 dojrzałe awokado
pół ogórka szklarniowego
pół sałaty lodowej
zielone oliwki
sok z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
sos:
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki oliwy
1,5 łyżeczki musztardy
1,5 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
Gotujemy jajka: do garnka wlewamy ciepłą wodę, wkładamy jajka, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut licząc od czasu zagotowania się wody. Jajka zalewamy zimną wodą, rozbijamy skorupkę i po chwili namoczenia w wodzie obieramy.
Jajka kroimy na ćwiartki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowujemy sos mieszając składniki w miseczce. Awokado obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Ogórka myjemy i kroimy na cienkie plasterki, oprószamy solą i skropić łyżeczką soku z cytryny. Awokado i ogórka mieszamy z połową sosu. W misce układamy sałatę, dodajemy ogórki i awokado, układamy jajka, skrapiamy resztą sosu i posypujemy plasterkami oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz