Złociście żółte dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata, czyli szafranu, ze specjalnego ryżu arbio klasyczne włoskie danie może być potrawą samodzielą lub ciekawym dodatkiem
Składniki (4 porcje):
400 g ryżu arborio
1 duża cebula
2 łyżki masła
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pręcików szafranu
1 l bulionu warzywnego
0,5 szklanki tartego parmezanu
Na dużej patelni stapiamy połowę masła i szklimy na nim, posiekaną w drobno w kostkę, cebulę. Dodajemy opłukany ryż i prażymy przez 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodajemy wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gotujemy przez kilka minut, aż ryz wchłonie wino. Następnie do rondla dodajemy połowę bulionu i gotujemy całość na małym ogniu, często mieszając. Stopniowo dodajemy resztę bulionu. Risotto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty, zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy łyżkę masła i tarty parmezan. Dokładnie mieszamy i podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz