Deser wymyślił w 1904 roku David Strickler. Co ciekawe, nie miał on nic wspólnego z gastronomią. Był farmaceutą i optykiem, który po skończeniu studiów prowadził własną aptekę.
Składniki
banany
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
3-4 łyżki brązowego cukru
kilka łyżek syropu z trzciny cukrowej
250 ml słodkiej śmietanki
łyżka masła
dodatki (wg uznania):
lody
owoce
siekane orzechy
bita śmietana
posypki
Czekoladę połamaną na kawałki, cukier, śmietankę, syrop i masło podgrzewamy w rondelku na małym gazie, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści. Obieramy banany, przekrawamy wzdłuż. Na talerzyku układamy połówki banana, nakładamy między nimi kilka kulek lodów, całość polewamy sosem czekoladowym/ bita śmietaną i posypujemy pokruszonymi orzeszkami (np. ziemnymi)/ posypka lub dekorujemy innym owocem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz