9/12/2013

Krem pieczarkowy

Skladniki:

1 pęczek włoszczyzny
300 g pieczarek
1 cebula
1,5 l wody
1 łyżka masła
kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
kilka łyżek sosu sojowego jasnego
sól, pieprz


Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy dowolnie. Warzywa wrzucamy do zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, sos sojowy dla intensywności smaku i gotujemy około godziny. Po tym czasie wywar odcedzamy.

Pieczarki myjemy, dokładnie oczyszczamy i kroimy w plastry, cebulę drobniutko siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy warzywa na średnim ogniu, aż pieczarki puszczą sok, a cebula się zeszkli. Następnie zalewamy je odcedzonym wywarem, doprawiamy solą, sosem sojowym i całość miksujemy. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy śmietanę lub jogurt i dokładnie mieszamy.

Przed podaniem podgrzewamy i podajemy z grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...