9/06/2013

Racuchy

Składniki:
70 g mąki
3 jajka
1,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki wody
60 g masła
szczypta soli
900 g  oleju
cukier puder do posypania

W rondlu zagotowujemy wodę, masło i cukier. Zdejmujemy z ognia, dodajemy całą mąkę i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie zupełnie gładka, bez grudek. Garnek stawiam z powrotem na średnim ogniu i gotujemy
stale mieszając, aż z ciasta utworzy się kula. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 5-10 minut i gdy ciasto nieco ostygnie, dodajemy jajka. Bardzo dokładnie mieszamy. Solimy.
W dużym ciężkim garnku podgrzewamy olej. Gdy będzie gorący (180-190 C), zanurzamy w nim długą, dużą łyżkę, którą następnie nabieramy porcje ciasta i delikatnie wkładamy je do garnka. Smażymy minutę, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Wyjmujemy z tłuszczu, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by wchłonął nadmiar tłuszczu, oprószamy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...