Składniki (2 porcje):
8 plastrów carpaccio wołowego
mięta do dekoracji
salsa:
3 - 4 pomidory
0,5 białej cebuli
0,5 papryczki chilli (serrano lub jalapeno)
garść posiekanej kolendry
ząbek czosnku
2 łyżki świeżego soku z limonki
sól, pieprz
sos holenderski:
2 łyżki masła, miękkiego
3 żółtka
150 ml śmietany kremówki
szklanka drobno posiekanej mięty
1 łyżka świeżego soku z cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Pomidory kroimy w kostkę, cebulę papryczkę w drobną kostkę. Pokrojone pomidory, cebulę, chilli, kolendrę i sok z limonki. Mieszamy w miseczce, tak aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej tak aby wszystkie aromaty przeszły smakami.
Wszystkie składniki sosu, z wyjątkiem soku z cytryny, mieszamy z solą i pieprzem w metalowej miseczce. Umieszczamy miskę nad gotującą się wodą. Trzepaczką stale mieszamy sos w misce na łaźni wodnej, aż sos będzie gęsty i gładki. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na talerzy układamy zawinięte w ruloniki 3-4 plastry carpaccio, po bokach nakładamy łyżką salsę i sos holenderski. Dekorujemy liśćmi świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz