Składniki (4 porcje):
200 g małży
200 g krewetek black tiger
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 duży pomidor
1 gałązka selera naciowego
1 gałązka świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
1 liść laurowy
1 łyżka passaty
3 łyżki śmietany
1 pęczek koperku
1-2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka ryżu
świeżo zmielony czarny pieprz, sól
W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, dokładamy pokrojone niewielkie kawałki marchwi, selera i pomidora, dusimy razem kilka minut. Wlewamy 1 l wody, dodajemy szafran, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, szałwię, małże i krewetki. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez godzinę. Przecedzamy zupę do drugiego garnka, zachowując tylko płyn, doprawiamy do smaku solą. Dodajemy passaty i ryż.
Ostatecznie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, mieszamy, nakładamy na talerze, dekorujemy koperek i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz