Składniki (2 pizze):
ciasto:
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2-3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
sól
sos:
1 duży pomidor
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 krople octu balsamicznego lub winnego
0,5 łyżeczki oregano
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
dodatki:
2 pomidory średniej wielkości
10 niewielkich plasterków chudej szynki
150 g tartego sera mozzarella
ciasto: Drożdże rozdrabniamy w letnim mleku, dodajemy łyżeczkę cukru a następnie odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut. Do odrębnego naczynia dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, olej i szczyptę soli, a następnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
dodatki: Cebulę oczyszczamy, pomidory opłukujemy i kroimy w drobne plasterki.
sos: Pomidory wyparzamy we wrzącej wodzie, obieramy ze skórki a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz 1 ząbek wyciśniętego czosnku. Dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek oraz 2 krople octu balsamicznego. Przyprawiamy pieprzem, oregano, solą i cukrem do smaku, dokładnie mieszamy. Zamiast świeżych pomidorów do sosu można także dodać pomidory z puszki w sosie pomidorowym.
Formę do pieczenia pizzy smarujemy równomiernie olejem. Odrywamy połowę wyrobionego ciasta a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Jeśli ciasto zbyt przykleja się do dłoni można podsypać je nieco mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Na ciasto nakładamy 5 łyżek stołowych sosu, posypujemy startym serem a następnie nakładamy kolejno szynkę, cebulę i pomidory.
Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysuwamy pizzę i obficie posypujemy serem. Pieczemy jeszcze przez 6-7 minut aż ser się stopi.
Mniam, lubię pizzę z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuń