9/08/2013

Miodowy comber jagnięcy na puree z ziemniaków

Składniki (4 porcje):

mięso:
mostek jagnięcy
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku 
świeża natka pietruszki
suszony  tymianek
cytryna

sos:
300 ml przecieru pomidorowego
4 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku

puree:
1 kg mączystych ziemniaków
100 ml mleka
4 łyżki masła i dodatkowo kilka kawałków
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa

gotowane warzywa do podania

marynata: Żeberka opłukujemy, osuszamy i kroimy na pojedyncze kawałki. Do płaskiej miseczki wlewamy oliwę – w takiej ilości, aby kotlety były zanurzone. Do tego dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę suszonego tymianku, sok z jednej cytryny i posiekane 3 ząbki czosnku. Mięso lekko solimy i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

mięso: Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kotlety układamy na blaszce do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 - 60 minut. Po upieczeniu żeberka wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy luźno folią aluminiową i odstawiamy na około 5 minut przed podaniem.

sos:  Do przecieru dodajemy miód, czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałość z marynaty. Całość mieszamy w małym garnuszku i gotujemy powoli ok 10 minut.

puree: Wkładamy umyte ziemniaki do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 min, aż staną się miękkie. Odcedzamy ziemniaka i obieramy, gdy będą jeszcze gorące. Przeciskamy ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przecieramy je przez sitko. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko.

Przekładamy puree do suchego garnka i delikatnie odparowujemy, dodajemy masło i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.Wrzące mleko wlewamy do ziemniaków i energicznie mieszamy.

Na talerz wykładamy puree, gotowane warzywa, a następnie mięso i całość polewamy 3 łyżkami sosu.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie wykwintne dania, i mięsa z miodową nutką. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...