Składniki (4 porcje):
mięso:
mostek jagnięcy
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
suszony tymianek
cytryna
sos:
300 ml przecieru pomidorowego
4 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku
puree:
1 kg mączystych ziemniaków
100 ml mleka
4 łyżki masła i dodatkowo kilka kawałków
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
gotowane warzywa do podania
mięso: Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kotlety układamy na blaszce do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 - 60 minut. Po upieczeniu żeberka wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy luźno folią aluminiową i odstawiamy na około 5 minut przed podaniem.
sos: Do przecieru dodajemy miód, czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałość z marynaty. Całość mieszamy w małym garnuszku i gotujemy powoli ok 10 minut.
puree: Wkładamy umyte ziemniaki do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 min, aż staną się miękkie. Odcedzamy ziemniaka i obieramy, gdy będą jeszcze gorące. Przeciskamy ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przecieramy je przez sitko. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko.
Przekładamy puree do suchego garnka i delikatnie odparowujemy, dodajemy masło i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.Wrzące mleko wlewamy do ziemniaków i energicznie mieszamy.
Na talerz wykładamy puree, gotowane warzywa, a następnie mięso i całość polewamy 3 łyżkami sosu.
Uwielbiam takie wykwintne dania, i mięsa z miodową nutką. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń