2/14/2014

Łosoś teryaki

Składniki (4 porcje):

1 kg świeżych filetów z łososia

marynata:

0,5 szklanki sosu teriyaki 
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku mielonego 
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka brązowego cukru

do podania:

gotowany ryż i dowolne gotowane warzywa 


W torbie z klipsem łączymy sos teriyaki , olej, czosnek, cebulę i pieprz. Dodajemy filety z łososia, układając je w jednej warstwie. Usuwamy nadmiar powietrza z worka i zamykamy, upewniając się, że ryba z obu stron pokryta jest marynatą.

Tak zamarynowanego łososia wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki, wyjmujemy rybę z worka i kładziemy w żaroodpornym naczyniu, skórą w dół. Wlewamy 1/3 szklanki pozostałej marynaty i każdy filet posypujemy odrobiną brązowego cukru.

Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Nie przedłużajcie zbytnio czasu pieczenia bo łosoś będzie za suchy.

Podajemy od razu, z ryżem i warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...