2/04/2013

Sos Ravigotte

Składniki:

250 ml oleju
1 żółtko
250 g młodego szpinaku
musztarda
cytryna 
ocet



Szpinka starannie myjemy w dużej ilości wody, przebieramy, grube łodyżki odrzucamy. Zalewamy odoloną, wrzącą wodą i gotujemy bez przykrycia. Gdy szpinak już się ugotuje, odcedzamy go i przecieramy przez gęste sitko.
Żółtko wrzucamy do miski i miksujemy je, dodając trochę cytryny lub octu. Jest to w zasadzie przepis na majonez. Cały czas miksując wlewamy olej. Jeśli sos jest bardzo gęsty to możemy rozrzedzić go octemi wodą lub wywarem mięsnym i znowu miksujemy, dolewając olej do końca. Sos majonezowy mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy do smaku solą, cukrem, musztardą i sokiem z cytryny lub octem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...