2/27/2013

Pierś kurczaka faszerowana serem i brokułami

Jestem zakochana w tym przepisie. Jest zdrowy, jest idealny, jeśli liczysz kalorie, jest gotowy w kilka minut, a mimo to  efekt jest bardzo zaskakujący i pełny smaku! A do tego fajnie wygląda.

Jeśli spróbujecie choć raz tego przepisu, jestem pewna, że przypadnie Wam on do gustu ...

To czego potrzebujemy jest banalnie proste:

Składniki (na 4 porcje):
1 średni brokuł
4 piersi z kurczaka
4 trójkąty serka topionego
olej roślinny
sól, pieprz cayenne mielony, czarny pieprz mielony


Na początku gotujemy różyczki brokułów w osolonej wodzie przez około 5 minut. Po ugotowaniu, osuszamy je i spłukujemy zimną wodą. Odstawiamy. Nastawiamy piekarnik na 200 C.

Każdą pierś kurczaka, umytą i osuszoną, po kolei wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii i rozbijamy je  młotkiem. Zdejmujemy górną folię i doprawiamy mięso solą (ok. 1/4 łyżeczki na dużą pierś z kurczaka), pieprz cayenne w proszku (około 1/8 łyżeczki) i pieprz czarny mielony (około 1/8 łyżeczki).

Trójkąty sera kroimy w mniejsze kawałki  i układamy je na końcu rozbitych piersi. Użyj jednego trójkąta sera na jedną pierś. Następnie nakładamy około 3-4 łyżek brokułów na wierzch sera. Pozostałą część piersi zwijamy ciasno w rulon i zabezpieczamy końce wbijając kilka wykałaczek.

Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu ok. 2 łyżek oleju roślinnego i obsmażamy z każdej strony roladki, aż będą miały biały kolor (około 1 minuty z każdej strony). To sprawi, że nie stracimy soczystości w trakcie pieczenia. Smarujemy roladki olejem roślinnym i umieszczamy je w piekarniku. Pieczemy w temperaturze 200 C przez 30 minut.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę zmodyfikowane pod zawartość lodówki, ale pomysł świetny, a efekt końcowy powalający :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...