Składniki (6 porcji):
1 kg średnich marchewek
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
2 ząbki czosnku, posiekane
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnyego pieprzu
garść natki pietruszki, posiekanej
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Szorujemy marchewki pod bieżącą wodą. Kroimy je wzdłuż na pół i umieszczamy w dużej misce. W osobnej misce mieszamy oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, musztardę, miód, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji i polewamy nią warzywa. Rozkładamy wszystko w jednej warstwie na płytkiej blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, obracając raz lub dwa razy, aż marchewki zmiękną i uzyskają piękny złoty kolor. Posypujemy pietruszką i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz