9/04/2013

Banana Split

Kiedy aktorka wsiada na pokład samolotu linii British Airways od razu zamawia go zamawia. - Chętnie latałabym także innymi liniami, gdyby podawano tam banana split. Ale ten deser serwuje się tylko tu - tłumaczy Scarlett Johansson. Deser jest amerykańskim wynalazkiem. W oryginalnej wersji składa się z trzech gałek lodów (waniliowe, czekoladowe, truskawkowe) umieszczonych pomiędzy połówkami banana. Lody polewa się słodkimi sosami owocowymi, dekoruje bitą śmietaną, orzechami włoskimi oraz wiśnią kandyzowaną w likierze. Całość podaje się na podłużnym małym półmisku.

Deser wymyślił w 1904 roku David Strickler. Co ciekawe, nie miał on nic wspólnego z gastronomią. Był farmaceutą i optykiem, który po skończeniu studiów prowadził własną aptekę.


Składniki
banany
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
3-4 łyżki brązowego cukru
kilka łyżek syropu z trzciny cukrowej
250 ml słodkiej śmietanki
łyżka masła

dodatki (wg uznania):
 lody
owoce
siekane orzechy
bita śmietana
posypki

Czekoladę połamaną na kawałki, cukier, śmietankę, syrop i masło podgrzewamy w rondelku na małym gazie, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści. Obieramy banany, przekrawamy wzdłuż. Na talerzyku układamy połówki banana, nakładamy między nimi kilka kulek lodów, całość polewamy sosem czekoladowym/ bita śmietaną i posypujemy pokruszonymi orzeszkami (np. ziemnymi)/ posypka lub dekorujemy innym owocem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...