Ciasteczka te, do złudzenia przypominające te które robiły nasze babcie i do dziś możemy kupić je na wagę na okolicznym bazarku, oryginalnie pochodzą z Włoch, a konkretnie z Piedmont. Dokładny przepis na krumiri jest ścisłą tajemnicą, ale z przepisu poniżej wychodzą równie pyszne łakocie, idealne do kawy czy herbaty.
Składniki:
210 g mąki kukurydzianej
210 g masła
150 g mąki pszennej
120 g cukru
aromat waniliowy
3 żółtka
sól
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąka pszenną, dodajemy masło, cukier, żółtka, szczyptę soli i aromat. Mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowanym ciastem napełniamy rękaw do kremów z odpowiednią końcówką. Masę wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i kroimy na kawałki około 10 cm. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz