Jak odchudzić tradycyjną sałatkę grecką? To proste. Wystarczy zamienić tradycyjny bałkański ser feta o zawartości tłuszczu ok 40% na zwykły chudy biały twaróg, a oliwę z oliwek zastąpić sosem z octu balsamicznego.
Składniki (4 porcje):
puszka zielonych oliwek z pestkami
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1/2 opakowania roszponki
2 średnie pomidory (najlepiej dojrzałe)
1 ogórek szklarniowy
1 średnia czerwona cebula
listki z pęczka bazylii
200 g chudego białego twarogu
sól morska, pieprz
sos z octu balsamicznego*
* Sos z octu balsamicznego można kupić gotowy, w łatwym do użycia (plastikowej buteleczce) opakowaniu, lub wykonać samemu:
cet balsamiczny wlewamy do małego rondelka i stawiamy na niedużym ogniu, gotujemy aż będzie miał konsystencję syropu - ma lekko wrzeć - studzimy (trzeba pamiętać, że stygnąc jeszcze zgęstnieje). Nie dodajemy żadnego cukru, nie ma takiej potrzeby bo ocet redukując pozostaje słodko kwaśny. Syrop możemy używać od razu po ostudzeniu albo przelać do buteleczki i przechowywać przez jakiś czas. Idealny także do dekoracji talerzy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz