4/27/2014

Zielona, krucha tarta ze szparagami

Składniki:

ciasto:

180 g mąki krupczatki
120 g masła
szczypta soli
1 jajko

farsz:

duży pęczek zielonych szparagów
120 ml śmietany
1 duże jajko
2 garście startej mozzarelli
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta ziół prowansalskich


ciasto: mąkę mieszamy z solą, rozgniatamy z masłem, dodajemy jajko. Całość ugniatamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny.

farsz: w misce mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy startą mozzarellę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Szparagi czyścimy - odłamujemy stwardniałą część łodygi, następnie około połowy długości łodygi pokroić w plasterki, górną część zostawiamy. Plasterki szparagów dodajemy do mieszaniny śmietany i jajka.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra, wykładamy nim formę do tarty, na spód wylewamy śmietanową mieszaninę, a na wierzchu układamy szparagi. Tak przygotowaną tartę wstawiamy  do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut, aż masa się zetnie. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...