4/03/2014

Zupa - krem z pieczonej papryki

Składniki:

3 czerwone papryki 
1 l bulionu warzywnego 
5 ząbków czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego rozmarynu
2 liście laurowe
sól, pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Paprykę kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Ukłądamy na blasze, delikatnie skrapiamy oliwą. Obok układamy czosnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.

Upieczoną paprykę wkładamy do torebki foliowej, zamykamy i odkładamy na 15 minut, po czym zdejmujemy z papryk skórkę.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy ją przez 10 minut aż będzie szklista i miękka, po czym dodajemy listki laurowe i gałązki rozmarynu i zalewamy gorącym wywarem, dodajemy paprykę i wyciśnięty upieczony czosnek. Całość gotujemy około 20-30 minut. Po tym czasie z zupy wyjmujemy gałązki rozmarynu i liście laurowe. Zupę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...