150 g mąki
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki serka homogenizowanego
2 jajka
100 g ciemnej czekolady gorzkiej, roztopionej
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 C.Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, kilka minut. Dodajemy po 1 jajku i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz serek homogenizowany. Całość miksujemy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmniejszamy obroty miksera i ciasto łączymy z sypkimi składnikami. Formę z kominkiem wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 50 minut do godziny, do tzw. suchego patyczka.
Babkę po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w piekarniku i po tym czasie dopiero otwieramy lekko piekarnik. Po następnych kilka minutach babkę wyjmujemy i zostawiamy w formie do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz