4/30/2014

Przewodnik smakosza: OKRA

Długie, zielone i pokryte delikatnym meszkiem. Tak wyglądają owoce tej rośliny, zwanej również ketmią.


Kształtem przypomina chilli, a w smaku to połączenie bakłażana z fasolką szparagową. Świeżą okrę możemy kupić z łatwością w sklepach z orientalną żywnością. Puszkowaną i mrożoną można czasem znaleźć także w niektórych supermarketach.

Okrę można smażyć, gotować a także marynować. po ugotowaniu staje się kleista. Jeśli wolimy, aby była bardziej chrupiąca to najlepszym rozwiązaniem będzie obtoczenie okry w mące kukurydzianej i usmażenie na głębokim tłuszczu.

Potrawy, których składnikiem jest okra jada się najczęściej w krajach azjatyckich, ale także na południu USA. Japończycy smażą ją w tempurze i podają z sosem sojowym. W kuchni amerykańskiej pojawia się w gumbo - gęstej zupie z warzywami i  mięsem.

PIKLE Z OKRY

Składniki: 

3 szklanki octu jabłkowego
szklanka wody
kilka płatków chilli
łyżka nasion kopru i gorczycy
1,5 łyżeczki soli
łyżka cukru
0,5 kg okry
kilka ząbków czosnku


Ocet jabłkowy zagotowujemy razem z wodą, chilli, nasionami kopru i gorczycy, solą i cukrem. Okrę myjemy i kroimy na połówki. Wkładamy ją do słoików, dodajemy do każdego ząbek czosnku i zalewamy marynatą. Pikle są gotowe po 3 dniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...