Składniki (2 porcje):
garść młodego szpinaku sałatkowego
szczypta soli morskiej
1 dojrzały i miękki grejpfrut
5 - 6 rzodkiewek
5 paluszków krabowych
dressing cynamonowy:
1 łyżeczka skórki startej z grejpfruta
1 łyżka soku z grejpfruta
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pełne łyżeczki płynnego miodu
0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
Dzwonka obieramy z błonek. Można też całego grejpfruta wyfiletować, tzn. wyciąć ostrym nożem dzwonka pomiędzy błonkami. Sok z grejpfruta zebrany na talerzyku zlewamy do miseczki i zachowujemy
Szpinak oprószamy solą morską, na wierzch kładziemy cząstki grejpfruta. Posypujemy rzodkiewkami startymi na tarce, obkładamy kawałkami pokrojonych paluszków krabowych.
Do miseczki z sokiem grejpfrutowym dodajemy resztę składników dressing: skórkę z grejpfruta, oliwę, sok z cytryny, miód, cynamon. Polewamy po sałatce i podajemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz