4/08/2014

Sałatka z rzodkiewką, greipfrutem i surimi

Składniki (2 porcje):

garść młodego szpinaku sałatkowego
szczypta soli morskiej
1 dojrzały i miękki grejpfrut
5 - 6 rzodkiewek
5 paluszków krabowych

dressing cynamonowy:

1 łyżeczka skórki startej z grejpfruta
1 łyżka soku z grejpfruta
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pełne łyżeczki płynnego miodu
0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu


Szpinak opłukujemy, osuszamy. Wkładamy do salaterek. Ścieramy skórkę z grejpfruta (1 łyżeczka) i odkładamy. Grejpfruta obieramy a następnie dzielimy na dzwonka bezpośrednio nad talerzykiem.

Dzwonka obieramy z błonek. Można też całego grejpfruta wyfiletować, tzn. wyciąć ostrym nożem dzwonka pomiędzy błonkami. Sok z grejpfruta zebrany na talerzyku zlewamy do miseczki i zachowujemy

Szpinak oprószamy solą morską, na wierzch kładziemy cząstki grejpfruta. Posypujemy rzodkiewkami startymi na tarce, obkładamy kawałkami pokrojonych paluszków krabowych.
Do miseczki z sokiem grejpfrutowym dodajemy resztę składników dressing: skórkę z grejpfruta, oliwę, sok z cytryny, miód, cynamon. Polewamy po sałatce i podajemy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...