4/29/2014

Porady kulinarne: prażenie orzechów

Prażone orzechy świetnie sprawdzają się do dekoracji deserów, a nawet jako składniki dań wytrawnych. Do prażenia nadają się każdy rodzaj orzechów. Prażone orzechy to także świetna przekąska do pochrupania między posiłkami, i co najważniejsze całkiem zdrowa!

Składniki:

dowolna ilość posiekanych orzechów 
na każdą garść 1 łyżka masła
na każdą garść 2 płaskie łyżki cukru pudru*

* w przypadku użycia orzechów do deserów


Na patelni stapiamy masło, a następnie dodajemy orzechy. Prażymy na średnim ogniu aż do uzyskania rumianego koloru. Jeśli będziemy używać orzechów do deserów, to na koniec dodajemy cukier puder, mieszając drewnianą łyżką, aż całkowicie obklei orzechy. Po zdjęciu z patelni, odstawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...