Ale taka pogoda sprzyja siedzeniu w domu i wypiekom. Dziś, dość tematycznie, w przeciwieństwie do mojego niedawnego piernika, bardziej pasującego w okolice Bożego Narodzenia niż Wielkanocy. Babka wielkanocna!
Składniki (na dużą formę):
250 g mąki tortowej
200 g cukru do wypieków
250 g stopionego masła
5 jajek
pół aromatu śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
Piekarnik nastawiamy na 180 C. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. W średniej wielkości misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy wymieszane suche składniki do masy z jajek i dalej miksujemy. Dodajemy aromat śmietankowy i letnie roztopione masło.
Gotową masę przelewamy do natłuszczonej wcześniej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Delikatnie uderzamy wypełnioną formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ostawiamy na chwilę żeby przestygła, po czym wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania.
Gotową masę przelewamy do natłuszczonej wcześniej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Delikatnie uderzamy wypełnioną formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ostawiamy na chwilę żeby przestygła, po czym wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz