4/27/2014

Brownie z masłem orzechowym

Idealne połączenie, wymarzone ciasto dla miłośników czekolady i masła orzechowego!

Składniki:

spód brownie:

⅓ szklanki kakao
1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (opcjonalnie)
0,5 szklanki + 2 łyżki wrzącej wody
55 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
4 łyżki roztopionego masła
0,5 + 2 łyżki szklanki oleju roślinnego 
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2,5 szklanki cukru pudru
1,75 szklanki mąki
¾ łyżeczki soli

masa z masła orzechowego:

¾ szklanki kremowego masła orzechowego
0,5 szklanki masła
szczypta soli
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki pełnego mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego

polewa czekoladowa:

1,5 szklanki mlecznej czekolady, startej
⅓ szklanki kremowego masła orzechowego


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. Formę o wymiarach 9 x 13 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał po bokach.

spód brownie: Mieszamy kakao i kawę z wrzącą wodą, w dużej misce, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy gorzkiej czekolady i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Masę dodajemy do roztopionego masła i oleju. Dodaj jajka, żółtka i aromat i nadal mieszamy aż całość będzie gładka. Cały czas mieszając dodajemy cukier, a następnie mąkę i sól. Dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę na ciasto wylewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, to tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia na kratce na około 1,5 godziny.

masa z masła orzechowego: Mieszamy razem masło orzechowe, masło i sól na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i kremowa, około 2 minut . Zmniejszyć obroty do niskich i dodajemy cukier puder oraz mleko, mieszając do połączenia po każdym kolejnej dodanej porcji . Na koniec dodajemy aromat waniliowy, po czym zwiększamy obroty do średnich i miksujemy aż masa będzie całkowicie gładka i kremowa. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, to możemy dodać łyżkę lub dwie mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.  Gotową masą smarujemy powierzchnię ostudzonego spodu brownie.

polewa czekoladowa: rozpuszczamy razem czekoladę i masło orzechowe w kuchence mikrofalowej na 50 % mocy, mieszając co pół minuty, aż czekolada całkowicie się roztopi. Mieszaniną polewamy spód brownie, z nałożoną wcześniej warstwą masła orzechowego i rozprowadzamy równomiernie tyłem łyżki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...