Idealne połączenie, wymarzone ciasto dla miłośników czekolady i masła orzechowego!
Składniki:
spód brownie:
⅓ szklanki kakao
1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (opcjonalnie)
0,5 szklanki + 2 łyżki wrzącej wody
55 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
4 łyżki roztopionego masła
0,5 + 2 łyżki szklanki oleju roślinnego
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2,5 szklanki cukru pudru
1,75 szklanki mąki
¾ łyżeczki soli
masa z masła orzechowego:
¾ szklanki kremowego masła orzechowego
0,5 szklanki masła
szczypta soli
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki pełnego mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
polewa czekoladowa:
1,5 szklanki mlecznej czekolady, startej
⅓ szklanki kremowego masła orzechowego
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. Formę o wymiarach 9 x 13 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał po bokach.
spód brownie: Mieszamy kakao i kawę z wrzącą wodą, w dużej misce, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy gorzkiej czekolady i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Masę dodajemy do roztopionego masła i oleju. Dodaj jajka, żółtka i aromat i nadal mieszamy aż całość będzie gładka. Cały czas mieszając dodajemy cukier, a następnie mąkę i sól. Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę na ciasto wylewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, to tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia na kratce na około 1,5 godziny.
masa z masła orzechowego: Mieszamy razem masło orzechowe, masło i sól na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i kremowa, około 2 minut . Zmniejszyć obroty do niskich i dodajemy cukier puder oraz mleko, mieszając do połączenia po każdym kolejnej dodanej porcji . Na koniec dodajemy aromat waniliowy, po czym zwiększamy obroty do średnich i miksujemy aż masa będzie całkowicie gładka i kremowa. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, to możemy dodać łyżkę lub dwie mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gotową masą smarujemy powierzchnię ostudzonego spodu brownie.
polewa czekoladowa: rozpuszczamy razem czekoladę i masło orzechowe w kuchence mikrofalowej na 50 % mocy, mieszając co pół minuty, aż czekolada całkowicie się roztopi. Mieszaniną polewamy spód brownie, z nałożoną wcześniej warstwą masła orzechowego i rozprowadzamy równomiernie tyłem łyżki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
ale kusisz!
OdpowiedzUsuń